Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Solutii de finantare: Business Angels

Business Angels – o solutie alternativa de finantare


Un „business angel” este un om de afaceri care investeste bani, idei si experienta in dezvoltarea afacerilor de inceput sau a celor in crestere.

Unii dintre acest "business angels" doresc, dupa finantare, un loc in consiliul de administratie si posibilitati de control. De asemenea, doresc sa cunoasca indeaproape cum merge afacerea, iar acest lucru poate ingreuna atragerea altor capitaluri. Pentru a-si proteja investitiile, "ingerii" isi conditioneaza participarea de obligativitatea aprobarii de catre ei a deciziilor majore din firme. Dar cel mai important lucru pe care il asteapta este un plan de afaceri foarte bun. 

Pe langa resursele financiare, "business angels" vin si cu experienta pe care au acumulato cu scopul de a creste cat mai repede afacerea si de a face profit.

Durata de finantare prin aceasta metoda este medie sau lunga, iar investitia de cele mai multe ori nu trece de 1 milion de euro. Exista un oarecare prag minim pentru solicitarea unei astfel de finantari. Nivelul depinde de la investitor la investitor, poate fi zece mii sau o suta de mii de euro, insa e foarte posibil sa nu existe interes in cazul unor sume foarte mici. Prin urmare, daca ai nevoie de finantare de valoare redusa, fii sigur ca inainte de a merge la un investitor ai epuizat alte surse la indemana – surse proprii, familie, prieteni, credite personale, leasing, etc.

Un investitor nu intra intr-o afacere construita doar pe banii lui - angajamentul celui care cere finantare e dovedit si prin riscul personal pe care si-l asuma prin punerea la bataie a propriilor fonduri. Este o sursa de finantare destul de grea de obtinut, avand in vedere ca trebuie sa convingi oameni foarte experimentati ca ideea este foarte buna si ca merita asumat riscul unei investitii. 

In toamna anului trecut, proiectul prin care Departa­mentul pentru IMM-uri si-a propus sa reglementeze pentru prima data finantarea afacerilor mici si mijlocii cu ajutorul investitorilor de tip „business angels“ a fost aprobat. Astfel, IMM-urile, dar si start-up-urile care au nevoie de capital pentru a se dezvolta vor putea apela oficial la ajutorul unui „business angel“ in loc sa incerce să obtina finantare din partea ban­cilor, inca reticente in a acorda bani businessurilor mici. Legea prevede ca timp de trei ani de la aceasta tranzactie, business angel-ul beneficiaza de scutiri fiscale. In UE exista aproximativ 20.000-30.000 de busi­ness angels, in timp ce in Romania exista doar in jur de 50 de astfel de in­vestitori.

Business Angels in Romania:

http://www.finantare.ro/catalog-business-angels

http://www.antreprenoriada.ro/index.php/clubul-business-angels

http://techangels.ro/

Resurse: 

- Suport de curs FNTM de formare competente antreprenoriale din cadrul proiectului SUCCES
Ziarul Financiar