Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Solutii de finantare: Crowdfunding

Crowdfunding-ul este o modalitate de finantare prin atragerea de imprumuturi (sume mici si foarte mici) de la multe persoane si este deseori folosita pentru finantarea unei idei de antreprenoriat social.

Este vorba de o forma de a atrage finantare de la terti, de la o comunitate de oameni cu care initiatorul unui proiect nu are nicio legatura. In Romania termenul folosit cel mai des este acela de „multifinanţare”.

Crowdfunding-ul functioneaza in felul urmator: antreprenorul si solicitantul finantarii  isi expune pe o platformă online un proiect creativ sau o idee de afacere. Aceste initiative trebuie sa fie însotite de argumente care sa dovedească celor care ar putea sa le sustina financiar ca sunt importante pentru ei, ca le-ar putea fi de folos, ca sunt initiative care merita sprijinul comunitatii. Dacă o idee castiga increderea publicului, atunci cei care vor sa sustina proiectul pot vira o suma de bani solicitantului.

Sunt două metode de a derula o campanie de crowdfunding atunci când vine vorba de modul de finantare:

  • Prima metoda este cea cu buget fix, in care posesorul unui proiect spune ca are nevoie de o suma exacta care sa acopere toate costurile de dezvoltare a proiectului.
  • Cealaltă metodă este cea a finantarii flexibile, care presupune acoperirea doar a unei componente, de exemplu cineva are nevoie doar de 30% din totalul necesar. 

Crowdfunding-ul a avut la baza modelul prin care cunoscutul jurnalist american, Joseph Pulitzer, a reusit sa-i mobilizeze pe americani sa contribuie cu cat de putin fiecare pentru a finanta constructia piedestalului pe care urma să fie ridicata Statuia Libertatii, cadou din partea Frantei cu ocazia implinirii a 100 de ani de independenta a SUA.

In Romania Crowdfunding-ul este la inceput, motiv pentru care si comunitatile de sustinatori sunt greu de convins. We-are-here.ro, o astfel de platforma online, are o audienta care a ajuns la 450.000 de vizitatori intr-un an si jumătate de la infiintare, dar doar putin peste 4.000 au contribuit cu bani, totalul fondurilor stranse pe această platforma urcand la aproximativ 41.000 de euro.


Dintre beneficiile Crowdfunding-ului mentionam faptul ca beneficiarul finantarii nu intra in datorii, in schimb, dar acesta trebuie sa ofere ceva tuturor finantatorilor, fie o mentiune, serviciul sau produsul dezvoltat etc; atragi potentiali clienti, din moment ce  o campanie de crowdfunding produce notorietate; obtii cercetare de piata de calitate, o astfel de campanie se poate transforma intr-o cercetare de piata care testeaza fezabilitatea ideii.

Conform casei de avocatura Radulescu&Musoi, daca legea crowdfundingu-ului va fi adoptata, antreprenorii romani ar putea obtine finantari de ordinul milioanelor de euro. 

Pe cea mai mare platforma de crowdfunding din Romania s-au strans, in ultimii doi ani, finantari de aproape 45.000 de euro pentru diferite proiecte. Romania nu este mult in urma, Spania a reglementat crowdfunding-ul abia in urma cu un an. 

La nivelul Uniunii Europene, in 2012 s-au strans prin crowdfunding 735 de milioane de euro, iar estimarea pentru 2013 depasea un miliard.


Un reportaj ProTv despre aceasta metoda de finantare in Romania:

Digi24:

Primele platforme de crowdfunding din Romania au aparut in 2012, iar la sfarsitul lui 2014 sunt operationale urmatoarele:

www.crestemidei.ro

www.multifinantare.ro

www.potsieu.ro

www.we-are-here.ro

www.kazuu.ro

www.bursabinelui.ro

www.doneazacuavon.ro

http://crowdfunding.alumni.ubbcluj.ro/

www.geniusgiver.com

www.galantom.ro

Resurse: 
Suport de curs FNTM de formare competente antreprenoriale din cadrul proiectului SUCCES
Digi24
Adevarul.ro