Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Impactul economiei circulare la nivel european


Transformarea economiei actuale într-o economie circulară în care nimic nu se pierde, totul se transformă, are în vedere dezvoltarea durabilă și agrenarea resursei umane în acțiuni responsabile.

Dacă în acest moment vedem că la baza economiei se află extracția și exploatarea materiilor prime ce sunt utilizate o singură dată, vom vedea că economia circulară are la bază reutilizarea, repararea și reciclarea prodselor.

Acest concept va avea impact atât în designul industrial, cât și în cel de produs prin transformarea acestora în elemente modulare, ce pot fi ușor de reparat, optimizat, modificat și reciclat. Astfel, acestea vor reduce considerabil utilzarea materiilor prime sau dificil de reciclat și se vor putea tranforma în resurse pentru alte produse, indiferent de stadiul de utilizare sau degradare în care se află.

Pe termen mediu și lung, acest tip de economie va avea impact la nivel european în zona de sustenabilitate a mediului prin măsuri luate în privința interzicerii depozitării deșeurilor în zone neamenajate corespunzător și prin reciclarea a peste 70% din deșeurile menajere și ambalaje. Aceste măsuri vor conduce, inevitabil la resursa umană, care va reprezenta, încă o dată, un factor important în acest context deoarece va avea rol de gestionare a utilizării nechibzuite a resurselor din acest moment și se va reflecta în peste 580 000 de noi locuri de muncă.

Astfel, impactul economiei circulare nu va avea rezultate numai în cifre de afaceri, ci și în zona calității vieții printr-un mediu curat și sănătos, produse cu durată de viață prelungită, creșterea numărului de locuri de muncă, scăderea costurilor producției datorată cantităților mai scăzute de materie primă și creșterea cantităților de produse reutilizate și reciclate.

Mai multe informații despre econoia circulară și deșeuri zero pentru Europa, puteți citi și la  http://www.cdep.ro/afaceri_europene/CE/2014/COM_2014_398_RO_ACTE_f.pdf