Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Lista Hub-urilor din Romania, in care iti poti dezvolta un start-up

Spatiile de coworking (colaborative) sau hub-urile, asa cum sunt adesea numite, au inceput sa prinda contur si in Romania, in ultimii cinci ani. Exista astfel de spatii amenajate in 9 orase din tara, scrie startupcafe.ro. Acestea pot gazdui, in total, peste 600 de antreprenori si freelanceri. Acceseaza aici harta hub-urilor realizata de StartupCafe unde poti sa gasesti un loc intr-un spatiu colaborativ in Romania, cum arata acestea, cat te costa sa lucrezi aici si cine sunt cei care au pus bazele comunitatilor de coworking locale.Scopul spatiilor de coworking este de a oferi o alternativa la birourile clasice, iar acestea se adreseaza antreprenorilor aflati la inceput de drum, startup-urilor si freelancerilor care fie nu isi permit sa inchirieze spatiu intr-o cladire de birouri, fie pur si simplu isi doresc sa se alature comunitatii din jurul acestor hub-uri, mentioneaza startupcafe.ro. 

Ideea lansarii acestui gen de spatiu a aparut in urma cu 20 de ani in Berlin, prin lansarea unui asa-numit hackerspace, unde pasionati de tehnologie se intalneau pentru a lucra impreuna. Insa, conceptul a prins contur in 2005, in Statele Unite, unde a fost lansat primul hub pe modelul celor pe care le regasim azi raspandite si in Romania. 

Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Galati si Oradea sunt orasele in care s-au dezvoltat astfel de huburi care gazduiesc antreprenori si startup-uri, ce activeaza in special pe zona de tehnologie sau in industrii creative. Aceste spatii amenajate pot primi intre 12 si 100 de persoane concomitent, in functie de spatiul de care dispune fiecare hub in parte. Preturile pentru abonamentele de inchiriere a unui birou (care includ de obicei si accesul la evenimentele organizate in cadrul hub-ului si accesul la diferite facilitati) sunt intre 40 de euro si 150 de euro pe luna. 

Exista si spatii de coworking gandite sub forma unor proiecte sociale (spre exemplu: City Hub Constanta) care nu percep membrilor taxe de inchiriere, dar o parte dintre rezidenti ofera in schimb servicii voluntare pentru a sprijini functionarea hub-urilor respective.

Mai jos este o lista a huburilor din Romania realizata de startupcafe.ro:

Startup Hub Bucuresti: TechHub
Startup Hub Bucuresti: Impact Hub Bucharest
Startup Hub Bucuresti: Connect Hub
Startup Hub Bucuresti: 360HUB
Startup Hub Bucuresti: Flash Hub
Startup Hub Bucuresti: NOD makerspace
Startup Hub Bucuresti: MobileHUB
Startup Hub Cluj-Napoca: ClujHUB
Startup Hub Cluj-Napoca: Cluj Cowork
Startup Hub Timisoara: StartUP HUB
Startup Hub Sibiu: Central Hub
Startup Hub Brasov: Hub 1317
Startup Hub Brasov: Hub Onezero
Startup Hub Constanta: City HUB
Startup Hub Constanta: Forte Life
Startup Hub Bihor: Coworking Oradea
Startup Hub Galati: Bankers Hubb
Startup Hub Iasi: The Grape