Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Seminar “egalitatea de gen și nediscriminarea la locul de muncă”

Pe 25 septembrie am participat la seminarul “egalitatea de gen și nediscriminarea la locul de muncă”, organizat de către Fundația Multimedia pentru Democrație Locală. Evenimentul s-a adresat reprezentanților mass-media, ai administrației publice și ai societății civile din Regiunea Centru.  

Seminarul a pus în vedere un subiect foarte important societății noastre: discriminare, stereotipuri și egalitate de gen pe piața muncii. Problema egalității de drepturi de șanse între bărbați și femei este o problemă a UE și a României în special. În ciuda adoptării legislației comunitare, discriminarea de gen este în continuarea manifestată în România.

Instrumentele folosite pentru cercetare un sondaj de opinie pe 3000 de persoane, patru focus group-uri a câte 8-12 femei majore, 30 de interviuri și monitorizarea presei locale și naționale.

În urma cercetării, observăm că "discriminarea este pur și simplu ceva cu care ne naștem și pe care o perpetuăm mai departe pentru că are caracter normativ. Acceptăm discriminarea, dar suntem de părere că nu e în regulă. Nu avem o problemă cu o societate în care discriminarea și prin acceptarea unor situații se întărește discriminarea, dar, în mod diametreal opus, ne dorim să avem drepturi și salarii egale." - a zis un reprezentant al fundației.

 

80% dintre femei consideră că discriminarea de gen există în societatea românească, cel puțin într-o măsură mică, dar, în același timp,  multe dintre românce acceptă discriminarea de gen ca pe un dat natural, și nu o consideră problemă a  societății în care trăim. De altfel, rezultă că 60% din femei spun că nu s-au confruntat cu discriminare, dar 51% susțin demoralizare privind situațiile discriminatorii. 94% atestă existența hărțuirii sexuale în societate, dar numai 20% cunosc personal cazuri de hărțuiri sexuale.

Experții implicați în proiect au detaliat și modul în care discriminarea și  stereotipurile de gen se regăsesc în spațiul mediatic, monitorizarea de presă realizată relevând faptul că media este considerată o sursă importantă de perpetuare a atitudinilor stereotipe față de femei.

Fundația a oferit tuturor participanților un Ghid pentru buna înțelegere a egalității de gen în mass-media, Suport curs competențe civice – Egalitatea de șanse și de gen: obiectivul oricărei societăți democratice), diplome de participare și alte materiale promoționale.

 

sursă foto: http://infopolitic.ro/