Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeşte în oameni!”

Contact

Asociația pentru Promovarea Responsabilității Sociale a Companiilor

Strada Lungă, nr 100, Brașov

Tel: +4 0737.03.25.05

Fax: +4 0372.87.36.90

Fundația Națională a Tinerilor Manageri

Dumbrava Rosie 2, Sector 2, Bucuresti, Romania

Tel: (+4) 021 3183874

Fax: (+4) 031 8145925

E-mail:

 

 

Denumire proiect:

SUCCES - SUSȚINEM CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII RESPONSABILITĂȚII SOCIALE A COMPANIILOR

 

Turism și economie socială

intreprinderile-sociale-din-mediul-ruralTurismul este una din ramurile economiei la a carei dezvoltare poate contribui economia socială. În această idee, Fundația Națională a Tinerilor Manageri va înființa, în cadrul proiectului SUCCES, o structură de economie socială (SES) - o agenție de turism turoperatoare cu 5 angajați.   

În 2009, economia socială era un angajator important cu o pondere de 3,3% din total salariaţilor din România, conform Radio România Internațional (RRI), iar în 2011, economia socială devenea deja un sector important al vieţii economice şi sociale unde activau, mai ales, organizaţiile neguvernamentale. În 2009, 69% din entităţile active în economia socială erau înfiinţate de diverse asociaţii şi fundaţii, în vreme ce 31% dintre ele erau deţinute în proprietate cooperatistă. Elisabeta Varga, consultantă în domeniul întreprinderilor sociale în cadrul fundației NESsT, oferă pentru RRI un exemplu de întreprindere socială din domeniul turismului. 

 „Una dintre acestea este asociaţia „Village Life”, înfiinţată de un grup de tineri care au lucrat înainte în diverse corporaţii şi care, ulterior, s-au întors la valorile satului pe care vor să-l promoveze. Întreprinderea lor socială are ca obiect de activitate turismul rural. Îşi doresc să promoveze această arie, iar pentru asta colaborează cu o serie de gazde din mediul rural care primesc turişti şi le prezintă cum este viaţa de la ţară prin activităţile lor curente. Le prezintă case şi locuri deosebit de frumoase precum şi tradiţii pe cale să dispară. Un alt exemplu este al unei fundaţii din judeţul Sălaj, care, împreună cu autorităţile locale, a creat o întreprindere socială care şi-a propus crearea unui brand turistic pe Valea Barcăului. Fundaţia [NESsT n.e.] îi sprijină pe micii producători de miere din zonă.”

 

Economia socială este un sector important pentru UE, iar instituţiile comunitare pun la dispoziţia statelor-membre mai multe oportunităţi de finanţare. Dumitru Fornea spune pentru RRI: „Şi în România chiar în programul european POSDRU e cuprins acest domeniu: dezvoltarea economiei sociale. S-a încercat în perioada 2007-2013 să fie sprijinită economia socială şi sper ca acest suport financiar să continue în următorul exerciţiu bugetar. S-a încercat să se vină în ajutorul întreprinderilor sociale, dar accesarea acestor fonduri presupune o anumită experienţă şi anumite cunoştinţe. De aceea este important să fii asociat, dacă vrei să ai succes când accesezi aceste fonduri europene.”

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a realizat un proiect de lege care prevede scutire de impozitul de profit pentru întreprinderile sociale (întreprinderile de inserție socială), cu condiția ca cel puțin 75 la sută din fondul obținut prin scutire să fie reinvestit, dar și de facilitati din partea autorităților administratiei publice locale.

Proiectul prevede "sprijin în promovarea turismului și activităților conexe acestuia prin valorificarea patrimoniului istoric și cultural local, acordarea de microcredite".